Raport agencji ONZ nt. stanu bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia na świecie (raport SOFI 2025)Autorami raportu jest pięć wyspecjalizowanych agencji Organizacji Narodów Zjednoczonych: Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa (IFAD), Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci (UNICEF), Światowy Program Żywnościowy ONZ (WFP) oraz Światowa Organizacja Zdrowia (WHO).
W tegorocznym raporcie The State of Food Security and Nutrition in the World 2025 – Addressing high food price inflation for food security and nutrition przeanalizowano również przyczyny i konsekwencje ostatniej inflacji cen żywności.W
tegorocznym raporcie The State of Food Security and Nutrition in the World
2025 – Addressing high food price inflation for food security and
nutrition przeanalizowano również przyczyny i konsekwencje ostatniej
inflacji cen żywności.
Raport został upubliczniony podczas drugiego przeglądu
szczytu ONZ w sprawie systemów żywnościowych (UNFSS+4) w Addis Abebie.
Raport SOFI 2025 wskazuje, że w 2024 r. głód dotknął od 638
do 720 mln osób. Na podstawie szacunkowej wartości punktowej wynoszącej 673 mln
oznacza to spadek o 15 mln osób w porównaniu z 2023 r. i o 22 mln w porównaniu
z 2022 r.
Chociaż spadek ten jest pozytywny, najnowsze szacunki nadal
pozostają powyżej poziomu sprzed pandemii, a wysoka inflacja cen żywności w
ostatnich latach przyczynia się do powolnego ożywienia bezpieczeństwa
żywnościowego.
Znaczną poprawę odnotowano w Azji Południowej i Ameryce
Łacińskiej. Wskaźnik niedożywienia (PoU) w Azji spadł z 7,9% w 2022 r. do 6,7%,
czyli 323 mln osób, w 2024 r. Ponadto w regionie Ameryki Łacińskiej i Karaibów
wskaźnik niedożywienia spadł do 5,1% (34 mln osób) w 2024 r., z najwyższego
poziomu 6,1% odnotowanego w 2020 r.
Niestety, ta pozytywna tendencja kontrastuje ostro z stałym
wzrostem głodu w Afryce i Azji Zachodniej, w tym w wielu krajach dotkniętych
długotrwałymi kryzysami żywnościowymi. Odsetek ludności cierpiącej głód w
Afryce przekroczył 20% w 2024 r., dotykając 307 mln osób, podczas gdy w Azji
Zachodniej szacuje się, że w 2024 r. głód mógł dotknąć 12,7% ludności, czyli
ponad 39 mln osób.
Prognozuje się, że do 2030 r. 512 mln osób może cierpieć na
chroniczne niedożywienie. Prawie 60% z nich będzie mieszkać w Afryce. Podkreśla
to ogromne wyzwanie, jakim jest osiągnięcie celu zrównoważonego rozwoju nr 2
(zero głodu), ostrzegają
Śledzenie celów żywieniowych
- W latach 2023–2024
globalna częstość występowania umiarkowanego lub poważnego braku
bezpieczeństwa żywnościowego – ocena rejestrująca doświadczenia związane z
ograniczeniami dostępu do odpowiedniej ilości żywności w ciągu części roku
– nieznacznie spadła z 28,4% do 28,0%, co stanowi 2,3 mld osób. To o 335
milionów więcej niż w 2019 r., przed pandemią COVID-19, i o 683 miliony
więcej niż w 2015 r., kiedy przyjęto Agendę na rzecz zrównoważonego
rozwoju;
- Wśród wskaźników
dotyczących odżywiania dzieci częstość występowania niedożywienia u dzieci
poniżej piątego roku życia spadła z 26,4% w 2012 r. do 23,2% w 2024 r., co
odzwierciedla globalny postęp;
- Częstość występowania
nadwagi wśród dzieci (5,3% w 2012 r. i 5,5% w 2024 r.) oraz niedożywienia
wśród dzieci (7,4% w 2012 r. i 6,6% w 2024 r.) pozostaje w dużej mierze
niezmieniona;
- Odsetek niemowląt
poniżej szóstego miesiąca życia karmionych wyłącznie piersią znacznie
wzrósł, z 37,0% w 2012 r. do 47,8% w 2023 r., co odzwierciedla rosnącą
świadomość korzyści zdrowotnych wynikających z karmienia piersią;
- Częstość występowania
otyłości wśród dorosłych wzrosła z 12,1% w 2012 r. do 15,8% w 2022 r.;
- Nowe dane wskazują na
wzrost globalnej częstości występowania anemii wśród kobiet w wieku od 15
do 49 lat, z 27,6% w 2012 r. do 30,7% w 2023 r.;
- Szacunki dotyczące
nowego wskaźnika SDG wprowadzonego w raporcie pokazują, że około jedna
trzecia dzieci w wieku od 6 do 23 miesięcy i dwie trzecie kobiet w wieku
od 15 do 49 lat spełnia minimalne wymagania dotyczące różnorodności diety.
Inflacja cen żywności
W raporcie SOFI 2025 przeanalizowano również przyczyny i
skutki gwałtownego wzrostu cen żywności w latach 2021–2023 oraz jego wpływ na
bezpieczeństwo żywnościowe i żywienie.
W raporcie podkreślono, że globalna reakcja polityczna na
pandemię COVID-19 – charakteryzująca się szeroko zakrojonymi interwencjami
fiskalnymi i monetarnymi – w połączeniu z wpływem wojny na Ukrainie i
ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi przyczyniła się do ostatnich presji
inflacyjnych.
Inflacja cen żywności utrudniła powrót do bezpieczeństwa
żywnościowego i odpowiedniego odżywiania po pandemii. Od 2020 r. globalna
inflacja cen żywności konsekwentnie przewyższała inflację bazową. Różnica
osiągnęła szczyt w styczniu 2023 r., kiedy inflacja cen żywności wyniosła
13,6%, czyli o 5,1 punktu procentowego więcej niż inflacja bazowa wynosząca
8,5%.
Kraje
o niskich dochodach zostały szczególnie dotknięte wzrostem cen żywności.
Podczas gdy mediana globalnej inflacji cen żywności wzrosła z 2,3% w grudniu
2020 r. do 13,6% na początku 2023 r., w krajach o niskich dochodach wzrosła
jeszcze bardziej, osiągając szczytowy poziom 30% w maju 2023 r.
Pomimo rosnących światowych cen żywności liczba osób, które
nie mogą sobie pozwolić na zdrową dietę, spadła z 2,76 mld w 2019 r. do 2,60
mld w 2024 r. Poprawa była jednak nierównomierna. W krajach o niskich
dochodach, gdzie koszty zdrowej diety wzrosły bardziej niż w krajach o wyższych
dochodach, liczba osób, których nie stać na zdrową dietę, wzrosła z 464 mln w
2019 r. do 545 mln w 2024 r. W krajach o średnich dochodach (z wyłączeniem
Indii) liczba ta wzrosła z 791 mln w 2019 r. do 869 mln w tym samym okresie.
W raporcie zalecono połączenie różnych środków politycznych
w odpowiedzi na inflację cen żywności. Obejmują one ukierunkowane i ograniczone
w czasie środki fiskalne, takie jak programy ochrony socjalnej, mające na celu
ochronę gospodarstw domowych znajdujących się w trudnej sytuacji; wiarygodną i
przejrzystą politykę pieniężną w celu ograniczenia presji inflacyjnej; oraz
strategiczne inwestycje w badania i rozwój w sektorze rolno-spożywczym,
infrastrukturę transportową i produkcyjną oraz systemy informacji rynkowej w
celu poprawy wydajności i odporności.
Raport dostępny jest pod linkiem: https://doi.org/10.4060/cd6008en